Wie is Loes?

 

 

Dat ik juf wilde worden, dat wist ik al op de basisschool in klas 5. Thuis, op zolder, had ik op woensdagmiddagen mijn eigen schooltje voor de kinderen uit de buurt. Verhalen vertellen, schilderen, tekenen, knutselen en eindeloos spelen, binnen en buiten. Met gezonde rode wangen en stralende ogen gingen de kinderen na afloop naar huis. 

En ik ging naar de PABO en werd juf, 30 jaar lang werkte ik met kinderen aan de vorming van een stevige basis. Op verschillende scholen, met verschillende visies op de ontwikkeling van en het onderwijs aan jonge kinderen. Ervaringsgericht, ontwikkelingsgericht, regulier, Freinet, Jenaplan en tot slot de laatste 18 jaar op de Vrijeschool. 

 

Ik heb gezien wat het met kinderen doet als ze te vroeg en onder druk moeten presteren en ik heb ook gezien wat het doet als kinderen te weinig uitdaging krijgen. Ik heb ervaren wat het voor kinderen betekent om in de natuur te zijn en ruimte te krijgen om te spelen en om gericht te bewegen en met plezier te leren. Ik heb beleefd wat verhalen en kunstzinnig werken voor kinderen kunnen betekenen. Ik heb geleerd dat groeien gepaard gaat met vallen en opstaan en dat iets pas eigen is gemaakt als het ‘aan den lijve’ is ervaren. 

Om meer aan de weet te komen en mijn manier van werken met kinderen te kunnen onderbouwen, volgde ik de Master special educational needs, de opleiding tot regulier remedial teacher en de opleiding tot remedial teacher voor de Vrijeschool, ik ging naar cursussen over de zintuigen en psychomotorische kindertherapie, volgde scholing over leerrijpheid, schreef beleid over begaafdheid en slaagde voor de opleiding tot psychomotorisch kindercoach. Ik organiseerde studiedagen en gaf workshops over het belang van spel, voor onderwijsprofessionals. 

Met al deze ervaring en kennis heb ik mijn visie op ontwikkeling en onderwijs aan jonge kinderen ontwikkeld en vandaaruit is mijn missie ontstaan: Loes aan de basis. 


Ik woon met Toon op een bijzondere plek middenin de natuur. Ik geniet van de horizon, de kleuren die ieder seizoen veranderen, de geuren, de geluiden van vogels en het wild dat zich om ons huis laat zien. Hier vind ik de rust en ruimte die maken dat ontspanning bijna als vanzelf gaat en die mij inspireren bij mijn werk met kinderen, ouders en leerkrachten. Op ons terrein staat ook een Natuurhuisje dat we verhuren aan gasten die komen voor rust en ontspanning in de natuur. 

 

Mijn dagen begin ik het liefst met zwemmen, wandelen en fietsen. Beweging en natuur zijn voor mij de basis van mijn welbevinden. Ik heb drie dochters en ben oma van twee kleindochters, waar ik een dag in de week mee mag doorbrengen en enorm van geniet. 

Met vriendin Erna werk ik wekelijks in onze tuin, handen en voeten in de aarde en leven met de seizoenen. We doen mee aan open tuindagen en de kunstroute. 

 

Ik houd van ontmoetingen met mensen, ons huis en de tuin steeds fijner maken voor iedereen die komt, mooi speelgoed kopen, gezonde maaltijden bereiden en lezen.