Mijn uitgangspunten

Start vanuit de ontspanning

Stress maakt dat je niet lekker in je vel zit. Je komt in de overleefstand terecht. Dit maakt bijvoorbeeld dat je minder goed slaapt, niet meer fijn kunt spelen en niet helder kunt denken, waardoor het leren ook minder goed gaat.

Als je ontspannen bent, zit je lekker in je vel en gaat alles veel beter. We kijken samen wat voor jou het beste werkt om te ontspannen, dat kan bijvoorbeeld zijn vanuit beweging en spel,  kunstzinnige werkvormen en verhalen.

Loes aan de basis hecht daarnaast veel waarde aan het effect van je omgeving op je welbevinden en ontvangt je dan ook in een rustgevende plek in de natuur en in haar sfeervolle werkruimte.

Leren doe je met je lijf

Kinderen leren met hun lijf, zij ontwikkelen zich door te doen. Letterlijk met vallen en opstaan krijgen zij grip op zichzelf en hun omgeving. Door veel te bewegen en te spelen groeien ze en leggen zo een evenwichtige basis voor het leren met hun brein. Daar is tijd en ruimte voor nodig. Het heeft geen zin om een kind te forceren om dingen te leren waar het qua ontwikkeling nog niet aan toe is. Sterker nog, dit kan eerder averechts werken en voor leer- en gedragsproblemen zorgen. 
Loes aan de basis kijkt naar de balans tussen de ontwikkeling van je lijf en je brein. Door middel van beweging en spel ontstaat er evenwicht en wordt de basis versterkt.

Wetenschappelijk onderzoek* wijst uit dat gebrek aan beweging ook de cognitieve ontwikkeling remt. 

*Eric Scherder: Laat je hersenen niet zitten, 2017

De natuur draagt bij

Loes aan de basis bevindt zich op een bijzondere plek in de natuur en gelooft in het effect van de natuur op het welbevinden en de ontwikkeling van je lijf en je brein.  In de natuur ontspan je makkelijker en kom je als vanzelf in beweging. Je ervaart ruimte en vrijheid. Wetenschappelijk onderzoek* wijst zelfs uit dat bewegen in de natuur bijdraagt aan het kunnen richten van de aandacht en betere leerprestaties. 
De praktijk van Loes aan de basis is gelegen in een bijzonder natuurgebied waar alle tijd en ruimte is voor beweging, spel en natuurbeleving met alle zintuigen en in elk seizoen.

 

*Mark Mieras 2017 voor Jantje Beton en IVN.

Aandacht voor kind, ouder en leerkracht

Voor het kind

Ik gun ieder kind een stevige basis om vol zelfvertrouwen de wereld te ontdekken. 

Voor de ouder

Als het even niet vanzelf gaat en je kind niet lekker in zijn vel zit, kan het fijn zijn als er iemand met je meekijkt. 

Voor de leerkracht

Als leerkracht van groep 1 en 2 gun je ieder kind een stevige basis. Die ontwikkelt een jong kind  door te doen en te ervaren. In ons huidige onderwijs ... 

Kennismaken

Meer weten over wat Loes aan de basis voor je kan doen? 
Neem dan contact op voor meer informatie of een persoonlijk intakegesprek.